Normal 659d3b4f5977f3894e6cd296eaf39187b81f43a9

Kick-off Race for Refugees

02 November 2020 13:03

Vandaag start de Race for Refugees! Tijdens deze race wordt niet alleen een sportieve wereldprestatie neergezet, de racers halen ook geld op voor mensen die alles kwijt zijn door een oorlog of ramp. Een kopgroep van zes sportievelingen neemt het voortouw. Zij hopen komend jaar al sportend 70.000 kilometer af te leggen: een denkbeeldige reis door alle landen waar ZOA werkt. Dat doen ze niet alleen. Iedereen kan aanhaken bij deze race en een gedeelte van het traject meesporten. De sporters laten zich voor deze prestatie sponsoren halen zo geld op voor hulp aan vluchtelingen.

Het begon bij een paar ZOA-medewerkers die niet meer naar de programmalanden konden reizen door de coronacrisis. Samen bedachten ze om onder deze bijzondere omstandigheden op de fiets of op een andere sportieve manier de reiskilometers ‘in te halen’.

 Eén van de initiatiefnemers van de Race for Refugees is veiligheidsadviseur Henrieke Hommes. Ze vertelt: “Telkens als ik op de fiets stap, realiseer ik me weer hoe goed we het hier hebben, ondanks de coronabeperkingen. Vrijheid, gezondheid, genoeg te eten. Voor veel mensen is dit onbereikbaar. Ik ga de uitdaging aan om 10.000 km te fietsen. Zo hoop ik gezond te blijven en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in crisisgebieden. Ik hoop dat heel veel mensen zich bij ons aansluiten en ook mee gaan racen!”

Vanuit deze gedrevenheid groeide Race for Refugees uit tot een landelijke actie waaraan iedereen kan meedoen, zowel individueel als in teamverband. Behalve fietsen kan dat op nog vele andere sportieve manieren, zoals rennen, zwemmen, wandelen, steppen, roeien en nog vele andere ongemotoriseerde manieren. Deelnemers fietsen een etappe of bepalen zelf hoeveel kilometers ze maken. De Race for Refugees start vandaag en duurt een jaar.

Sluit je aan en doe mee!