Over modderige wegen door een verscheurd Liberia

18 December 2020 10:08

De kopgroep heeft 8,000 kilometer erop zitten. De eerste virtuele kilometers liepen door Europa richting het zuiden. Inmiddels is de kopgroep al een tijdje aan het fietsen in Afrika en zijn ze al langs het eerste landenkantoor van ZOA gefietst. Dit landenkantoor ligt in Liberia. Rijd je een eindje mee met collega Harmen? Dan krijg je een indruk van het leven in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia!

 

 

Wat is er aan de hand in Liberia?

Liberia is een van de armste landen van de wereld. Tot 2003 was er een burgeroorlog waarvan de wonden nog steeds zichtbaar zijn in trauma’s en haat. Daarnaast zijn allerlei basisvoorzieningen nog steeds niet goed op orde. In Liberia wonen 4.7 miljoen mensen, een miljoen van hen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Daarbij hebben 3 miljoen mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Veel gezinnen bevinden zich in een zogenaamde armoedecirkel; ouders hebben weinig vaardigheden en kunnen slecht in levensonderhoud van hun gezinnen kunnen voorzien. Hierdoor kunnen kinderen niet naar school en lopen zij een achterstand op, die vaak nauwelijks in te halen is. Zo raken hele gezinnen vast in de armoedecirkel: armoede wordt hier van generatie op generatie doorgegeven.

 

Wat doet ZOA ter plekke?

Sinds 2003 is ZOA actief in Liberia. We zijn er om de Liberianen te helpen bij het weer opbouwen van hun land. Na de ebola-epidemie in 2014 hielpen we met noodhulp, maar in z’n algemeenheid ligt de focus op wederopbouw. De projecten zijn dan ook gericht op het herstel van de lokale economie, voedselzekerheid, watervoorzieningen en het opnieuw opbouwen van onderling vertrouwen. Een onderdeel hiervan is het schoolvoedselprogramma waar Mary Ben aan deelneemt: “Het is zo goed om schoolmaaltijden te krijgen. Ik had steeds honger en voelde mij te zwak om mijn aandacht erbij te houden. Nu voel ik me goed en heb zin en energie om naar school te gaan. Daardoor haal ik betere cijfers.”

 

Nu de kopgroep Liberia achter zich heeft gelaten, fietsen ze stevig door en zijn ze onderweg naar Nigeria. Hier hopen zij eind december aan te komen.