“Als je de kans krijgt om een verschil te maken, dan moet je dat gewoon doen”

07 January 2021 12:37

Hoe kunnen wij kwetsbare mensen helpen?

Die vraag is voor Norman en Jonneke van De Watt Fabriek in Apeldoorn heel belangrijk. Net als veel andere ondernemers merken ze de impact van de coronamaatregelen, maar tóch willen ze anderen helpen. “Nu fietsen we samen in één jaar 30.000 kilometer voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door oorlogen of rampen.”

Norman en Jonneke doen mee aan de Race for Refugees van noodhulporganisatie ZOA. Ze zitten in een team met ZOA-collega’s waarmee ze binnen een jaar virtueel 70.000 kilometer fietsen door alle programmalanden waar ZOA werkzaam is.

Wat deed jullie besluiten mee te doen aan Race for Refugees?

Jonneke: “Ik ken ZOA-medewerker Henrieke Hommes en ik ben onder de indruk van haar werk. Ze heeft in crisisgebieden gewerkt en haar verhalen over vluchtelingen raakten mij. Toen ze vertelde over de Race for Refugees, zeiden we meteen: “Wij doen mee, we gaan met je mee.”

Norman: “We zijn met z’n allen op deze ene wereld, we moeten het samen doen, we moeten elkaar helpen. Wat is er nou zo moeilijk aan om een paar kilometer te fietsen voor mensen in nood?”

Een paar kilometer? Jij gaat toch 20.000 van de 30.000 kilometer fietsen?

Norman: “Oké, maar dat staat in schril contrast met wat vluchtelingen moeten doorstaan. Als je de kans krijgt om een verschil te maken, dan moet je dat gewoon doen.”

Jonneke: “Henrieke vertelde mij over kinderen in crisisgebieden die overlijden. Dat is mij altijd bijgebleven. Wij hebben zelf een gezonde zoon en uit dankbaarheid daarvoor zet ik me graag in voor kwetsbare mensen die door ZOA worden geholpen!”

 

Wij dagen jou uit om mee te doen!

Zwemmen, fietsen, hardlopen, mountainbiken, wandelen, steppen…alles kan. Kies je eigen uitdaging, sport mee en laat je sponsoren. Of steun deze actie met een gift.