Normal 23aa35f9b06cf451d6d21569b325c761715f514b

Rhonda: "Mijn afzien verbleekt als ik denk aan wat vluchtelingen doorstaan"

22 January 2021 12:32

De kopgroep is aangekomen in Congo. Rhonda, lid van de kopgroep, legt dit jaar 10.000 kilometer af. Dit doet ze fietsend, hardlopend en zwemmend. Inmiddels heeft ze de eerste 1.700 kilometer afgelegd. Wij zijn erg benieuwd hoe de race haar bevalt en stelden daarom een aantal vragen. Ze vertelt ons meer over hoe het was om de kilometers af te leggen en heeft zelfs nog een tip voor jou!

 

Hoe was het om de eerste 1.700 kilometer af te leggen?

Als triatleet ben ik gewend om veel kilometers te maken, dus dat is niet nieuw voor mij. Maar de wintermaanden zijn altijd lastig, de dagen zijn kort en het is te koud om echt lange fietstochten te maken. Ook het triatlonseizoen is nog ver weg, dus het is makkelijk om een dagje niet naar buiten te gaan. Door de Race for Refugees word ik ook nu gestimuleerd om te gaan sporten, want 10.000 kilometer zijn ook voor mij meer dan wat ik tot nu toe ooit in een jaar heb afgelegd. Dus elke kilometer helpt!

 

Kan je ons meenemen naar een bijzonder moment tijdens een van je tochten?

Afgelopen zondag deed ik een lange duurloop en na zo’n twee uur was ik er wel een beetje klaar mee. Dat is wanneer je benen zeer gaan doen en elke stap er één te veel lijkt. Ik moest nog zo’n twee kilometer naar mijn auto en die twee kilometer kunnen dan ineens heel lang lijken! Maar vanuit het niets kwam er een man naast mij lopen. We raakten aan de praat en voordat ik het wist was ik terug bij mijn auto. Zo iemand die even naast je komt lopen als je het zwaar hebt, dat is waardevol. Dat is wat we ook doen met de Race for Refugees. Mijn afzien verbleekt als ik denk aan wat vluchtelingen doorstaan, maar door de Race for Refugees laten we toch een beetje merken dat ze niet alleen zijn, dat ze niet vergeten zijn.

 

Ben je tijdens je tochten bewust bezig met de mensen voor wie je deze uitdaging bent aangegaan?

Ik ben mij vooral bewust van hoe goed we het hier hebben. Ik heb zelf in een aantal conflictgebieden gewoond en dan kan je niet altijd naar buiten. Je kan niet zomaar een rondje hardlopen, het is kostbaar dat het hier wel kan. Als ik dan door de bossen of over de hei loop of fiets ben ik vooral erg dankbaar! 

Heb je een tip voor mensen die meedoen of mee willen doen?

Zoek een uitdaging die bij je past. Dat mag best wat oncomfortabel voelen, maar je mag er zeker ook plezier in hebben! Ik vind het zelf vooral leuk om nieuwe paden te ontdekken. Ga eens naar links, waar je altijd naar rechts gaat en zie waar het je naar toe brengt. Zo ontdek ik nog steeds mooie plekjes, ook dicht bij huis! Ik kan je ook aanraden om eens een route af te leggen in Den Treek bij Leusden. Dat blijft een mooi gebied!

 

Tientallen deelnemers halen samen geld op voor vluchtelingen wereldwijd, door kilometers die zij racen te laten sponsoren. En jij kan ook meedoen! Is het jouw voornemen om in 2021 meer te bewegen? Kies dan je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee!