Ontmoeting onderweg

03 February 2021 08:00

Onze kopgroep gaat heel erg goed. Ze hebben samen al meer dan 10.000 kilometer afgelegd en fietsen nu door Burundi. Het contrast tussen de glooiende, groene heuvels van dit prachtige Afrikaanse land en het bittere lijden van de bevolking is schrijnend.

Burundi is één van de armste landen van de wereld en veel kinderen groeien op met honger. Door armoede, schaarste aan landbouwgrond en etnische spanningen ontstaat een vicieuze cirkel van geweld. Het is ons doel om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Al fietsend door Burundi zou je zomaar Alina Bukuru tegen kunnen komen; ze verloor haar man en is moeder van drie kinderen. Een tijdje terug stortte ook nog haar huis in en moest ze in een keukengebouwtje wonen. Zonder inkomen van haar man wist ze niet meer hoe ze aan eten moest komen voor haar kinderen en haarzelf. Het was duidelijk dat deze situatie erg verschrikkelijk voor haar was.

“Toen mijn huis was ingestort en ik met mijn drie kinderen in de keuken moest leven, was ik alle hoop verloren.'' zegt Alina voor het keukenhuisje. 

De dorpelingen hadden medelijden met Alina en wezen haar voor een ZOA-project aan als één van de meest kwetsbare in de gemeenschap. Op die manier werd zij geselecteerd voor een prachtig project waarin de mensen uit haar gemeenschap haar hielpen met het bouwen van een bewoonbaar huis.

Alina voor haar nieuwe huis:"Het was een enorme bemoediging toen ik met hulp van de gemeenschap een nieuw huis kon bouwen.''

Haar nieuwe huis geeft haar hoop en moed voor de toekomst. Ook de mensen in haar gemeenschap zijn ontzettend blij dat ze dit voor haar hebben kunnen betekenen.Het verhaal van Alina is één uit duizenden van mensen die in extreme armoede leven in Burundi. ZOA is er voor hen. Help je mee?

Tientallen deelnemers halen samen geld op voor vluchtelingen wereldwijd, door kilometers die zij racen te laten sponsoren. En jij kan ook meedoen! Is het jouw voornemen om in 2021 meer te bewegen? Kies dan je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee!