“Elke kilometer telt - de nood in Syrië is groot!”

01 March 2021 12:10

Op de skeelers, de racefiets, wandelend of hardlopend: het hele gezin Leeftink uit Barendrecht doet enthousiast mee aan de Race voor Refugees onder de naam SYRI-LANDI. Ze hebben hun roots in Syrië. Als geen ander weten ze wat het is om alles achter te laten: “Het is zwaar, heel moeilijk. We missen onze familie enorm.”

“Ik ga zoveel mogelijk skeeleren en rondjes lopen”, zegt de 15-jarige Natalie, de oudste dochter van de familie Leeftink. “ZOA helpt vluchtelingen en daar doe ik het voor.” Haar broer Daniël (13) beaamt dat: “Ik vind het fijn om te skeeleren en te fietsen. Zo ben ik lekker in beweging en doe ik meteen iets voor het goede doel.” Maxime (7) fietst of wandelt graag mee met papa Martijn. “Soms ga ik mee naar zijn werk op de fiets.” En dat is een hele afstand voor hem: 10 kilometer heen en 10 kilometer terug.

 

"Ook wij moesten alles achterlaten: onze familie, vrienden, school, ons huis en werk"

 

Wortels in Syrië
De wortels van het gezin Leeftink liggen in Syrië. Martijn: “Ik heb daar Kinda ontmoet, ben met haar getrouwd en Natalie en Daniël zijn er geboren. In 2012 brak in Syrië de burgeroorlog uit. Wij hoefden niet te vluchten, maar moesten wel ons hele leven  achterlaten omdat het niet veilig was: onze familie, ons huis, ons werk, en de kinderen hun school, hun vriendjes, neefjes en nichtjes.” Kinda vult aan: “Het is heel moeilijk, heel pijnlijk, nog steeds. Mijn vader en moeder mis ik nog het meest. Maar ik mis bijvoorbeeld ook mijn taal, het is zo heerlijk om je te kunnen uiten in een taal die zo helemaal bij je past.” Martijn: “Eigenlijk leven we in twee werelden. We missen Syrië en onze familie enorm, maar proberen ondertussen hier een leven op te bouwen.”

Syrisch gezin RfR 2

Enorme nood
Omdat Kinda en Martijn nog steeds contact hebben met hun Syrische familie en vrienden, weten ze dat de situatie daar nijpend is. “Mijn vader en een dominee van een lokale kerk helpen ontheemden in hun woonplaats. Maar dat is heel lastig. Basisbenodigdheden zijn er bijna niet of onbetaalbaar, zoals schoon drinkwater, brood of elektriciteit. De nood is enorm hoog. We zijn daarom blij dat ZOA in Syrië aanwezig is en zoveel mogelijk hulp probeert te verlenen. Als wij vanuit Nederland ons steentje kunnen bijdragen door te wandelen, hardlopen, skeeleren of fietsen, dan doen we dat graag!”

Wereldwijd zijn miljoenen mensen alles kwijtgeraakt door een oorlog of ramp. Met de Race for Refugees racen wij virtueel de wereld over en halen we geld op om hen te helpen. Meld je nu aan als team en kom in actie voor vluchtelingen wereldwijd!