“Ik kan weer in vrede leven op mijn land!”

03 March 2021 16:23

“Als deze vete niet was opgelost zou ik op mijn leeftijd overleden zijn aan de stress!”, vertelt de 77-jarige Karla uit Noord Uganda. Karla woonde al jaren met haar gezin op een stuk land, maar toen haar man vorig jaar overleed ontstond er een conflict over dit land. 

Dit was een conflict tussen Karla en de kinderen van de tweede vrouw van haar man, over wie de eigenaar van dit land was. “Ze probeerden na het overlijden van mijn man mijn land af te pakken”, vertelt ze. “En de stamhoofden van ons dorp konden mij niet helpen om deze ruzie op te lossen, want het land was officieel niet geregistreerd.”

Karla Karla met haar kleinkinderen op haar land

Gelukkig kon ZOA hulp bieden via het ZOA-landrechten project en regelen dat er een goede oplossing voor het conflict gevonden kon worden. Karla is ongelofelijk blij en opgelucht: “Mijn land is na een inspectie zelfs geregistreerd! Hierbij zijn de landgrenzen duidelijk aangegeven in het bijzijn van buren en andere getuigen.” Ze besluit: “Ik ben dankbaar dat ik nu weer – met mijn kinderen – in vrede kan leven op mijn land.”

In diverse landen houdt ZOA zich bezig met het voorkomen van conflicten of met het oplossen hiervan. Door deelname aan de Race for Refugees halen tientallen deelnemers samen geld op, om onder andere mensen zoals Karla te helpen. En jij kan ook meedoen! Kies je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee! Of steun deze actie met een gift.