"Alleen wie opgeeft, kan niets meer winnen."

01 April 2021 13:08

We stellen graag weer iemand uit onze kopgroep voor, namelijk David Betge. Hij werkt als landrechtenspecialist bij ZOA en fietst zich te pletter.

Hoe kwam je erbij om mee te doen met de Race for Refugees?
"Ik vind het een mooi idee om in een tijd, waarin we niet kunnen reizen en onze collega’s in de diverse landen alleen maar virtueel kunnen zien, virtueel langs alle kantoren te fietsen. Het idee daarachter is om aandacht en donaties te vragen voor mensen die hard getroffen worden door oorlog, natuurrampen of structurele armoede."

Denk je dat je iets kunt doen aan het leed van vluchtelingen?
"Veel mensen zijn in staat om met een beetje hulp hun eigen situatie te veranderen. Ik draag bij aan die hulp door projecten mee te plannen en door de kwaliteit van ons werk te verbeteren. Ik hoop dat daardoor vluchtelingen weer perspectief zien en dat ze hun leven kunnen opbouwen. Mijn eigen bijdrage vind ik best beperkt, maar ik hoop dat het soms wel een verschil kan maken."

Waarom is het onze verantwoordelijkheid om iets te doen aan dat leed zo ver van ons bed?
"Ik denk dat de mens niet in staat is om ervoor te zorgen dat er geen leed meer zal zijn, dat ligt niet in onze macht. Maar het is wel mogelijk armoede terug te dringen en voor minder geweld te zorgen in de wereld. Ik denk dat er geen gerechtigheid is, als er niet voor iedereen gerechtigheid is. Daarom is het ook aan iedereen om bij te dragen aan een mooiere wereld."

Ben je wel eens geraakt door een verhaal van een vluchteling? Wat was dat?
"Wat mij altijd raakt zijn verhalen van mensen die in de meest moeilijke omstandigheden zelf het initiatief nemen om hun lot te verbeteren. Ik las laatst een verhaal van een vrouw die in een vluchtelingenkamp was opgegroeid. Het was haar gelukt om met zo'n uitgangspositie toch af te studeren. Ze werkt nu voor een NGO die vrouwen helpt. Dat vind ik super tof. Vluchtelingen hebben vaak veel kracht. Maar er is geld en tijd nodig om mensen te helpen hun potentieel te realiseren, want het lukt niet iedereen dat op eigen kracht te doen."

Heb je nog een tip/aanmoediging voor andere deelnemers van RfR?
"Kleine stappen zijn belangrijk, ook al haal je niet altijd je doel of zie je op andere plekken niet de vooruitgang die je graag wil zien. Als je maar wel door blijft gaan, in kleine stappen. Want alleen wie opgeeft, kan niets meer winnen."