De kopgroep arriveert in Sudan!

12 April 2021 10:28

Het tempo van de kopgroep van de Race for Refugees ligt hoog! Al fietsend, zwemmend, hardlopend en wandelend is de kopgroep alweer een halfjaar onderweg. Zojuist zijn ze virtueel aangekomen in Sudan. Het land dat zich kenmerkt door hoopvolle ontwikkelingen, maar waar voor vele Sudanezen hulp hard nodig blijft.

Gebukt onder geweld

Jarenlang gingen de Sudanezen gebukt onder geweld. Gevechten tussen gewapende Arabische groeperingen en voornamelijk niet-Arabische bevolkingsgroepen leidden tot honderdduizenden doden en twee miljoen ontheemden. Inmiddels is er een overgangsregering geïnstalleerd en is de toekomst hoopvol. Maar nog steeds zijn armoede, honger en gewelddadige conflicten aan de orde van de dag.

Armoede en conflicten hand in hand

De traditionele gemeenschappen zijn zo beschadigd, dat het oplossen van de kleinste conflicten al niet haalbaar lijkt. Zelfs de lokale en regionale overheden zien vaak geen mogelijkheden om conflicten te voorkomen of op te lossen. Armoede en conflicten gaan vaak hand in hand en versterken elkaar. Deze vicieuze cirkel kan met hulp van ZOA-collega’s ter plekke doorbroken worden door de toegang tot basisvoorzieningen te verbeteren en te werken aan vredesopbouw.

We zijn er

Voor onder andere Sudanezen die dringend hulp nodig hebben, zijn tientallen deelnemers met de Race for Refugees gestart. Deelnemers leggen fietsend, zwemmend, hardlopend, wandelend of op een andere manier kilometers af om geld op te halen voor mensen wereldwijd, die dringend hulp nodig hebben. En jij kan ook mee doen, want samen kunnen we er voor deze mensen zijn. Doe jij ook mee?