5 tips voor gezond leven. Doe jij mee? 

26 April 2021 14:17

Gezond leven heeft veel voordelen. Zo krijg je meer energie en je voelt je mentaal beter. Zeker als je iets doet wat ertoe doet. Door mee te doen aan Race For Refugees ben je gezond bezig én je bent actief voor vluchtelingen. Wat ons betreft een prachtige combinatie. Vitaliteitsadviseur Eileen van de Pol helpt je graag op weg met tips voor een gezond leven.  

Tip 1 
BeweegDe mens is gebouwd om te bewegenhelaas zijn wij tegenwoordig kampioen zitten. De voordelen van regelmatig bewegen zijn ontelbaar. Het houdt je op gewicht, voorkomt een hoge bloeddruk en zorgt voor een goede ademhalingHeb je een zittend beroep? Dat uurtje sporten in de avond compenseert helaas het vele zitten niet. Zorg dus overdag voor een blokje om en bedenk of staand werken een optie is. Heb je de app Ommetje van de Hersenstichting al gedownload? Dit motiveert om dagelijks te wandelen.  

Tip 2 
SlaapWist je dat we langer zonder eten kunnen dan zonder slaap? Slaap is dé manier om te herstellen, dus slaap verdient een belangrijke plek in ieders dagritme. We brengen onze eventuele kinderen naar bed met een slaapritueel, maar heb jij zelf al een slaapritueel? Dit helpt voor een goede nachtrust. Vermijd daarbij het beeldscherm na acht uur s avonds, gebruik weinig alcohol of cafeïne en zorg voor een donkere, rustige en frisse kamer om in te slapen. Ook voldoende ontspanning en beweging overdag helpen je goed te kunnen slapen.   
 
Tip 3 
Ga de natuur in. Wandelen of fietsen, picknicken of mountainbiken. Eigenlijk maakt het niet uit. In de natuur zijn is op zichzelf al goed voor je gezondheid. Het zorgt voor meer geluk en minder stress. Is het bos ver weg? Heb je geen tuin? Zelfs wonen in een groene omgeving helpt! Haal het groen naar binnen en zorg voor genoeg planten in huis.  
 


Eileen: "Deze eerste drie tips zijn onderdeel van de fysieke basisbehoefte van de mens. Je leest het goed, bewegen, goed slapen en de natuur zijn dus dingen die wij écht hard nodig hebben."  

 
Tip 4 
Eet bewustDenk bij gezond eten vooral aan een gezonde balans en een goed voedingspatroon, en dus niet diëten of calorieën tellen. Eet gevarieerd, zet groenten voorop in je menu, eet met aandacht en stop als je vol begint te raken. Beperk de inname van suiker en zout. Maar vooral ook: doe wat bij je past en wat je vol kunt houden. Maak het jezelf niet te moeilijk. Die borrelplank in het weekend moet óók kunnen (maar dan niet elke zaterdag én zondag).  

Tip 5 
OntspanDe beste remedie tegen stress. Stress is niet per se verkeerd. Het stresshormoon cortisol hebben we zelfs nodig; het helpt ons bijvoorbeeld uit bed te komen. Wanneer dit uit balans is, dus we te veel negatieve stress ervaren, wordt ontspannen steeds lastiger. Helemaal in een maatschappij waarin het lijkt alsof je altijd ‘aan’ moet staan. Zoek wat werkt voor jou. Blok tijd in je agenda voor het lezen van een boek, je hobby of gewoon om even met een kop thee voor je uit te staren. Kies wat je wel en vooral niet kan doen op een dag en accepteer dat. Probeer in het moment te zijn en niet te streng voor jezelf te zijn. Jezelf niet te serieus nemen helpt vaak ook, net als lachen!  

De belangrijkste tip? Zoek iets wat bij jou past en jou zin geeft. Zo is het makkelijker vol te houden!

Eileen van de Pol 

Adviseur Vitaliteit & Inzetbaarheid bij Adaptics