Studenten roeien 100 km voor mensen op de vlucht

28 mei 2022 18:54

Geen van de vijf stapte ooit eerder in een roeiboot, maar binnenkort roeien ze 100 km voor ZOA: Demi, Geke, Julia, Ellis en Rosy doen samen mee met de Race for Refugees. Op 8 juni roeit team B(v)ootje mee tijdens de Ringvaart om geld op te halen voor mensen op de vlucht.

ZOA kenden ze al wel, maar actief betrokken waren ze niet. Dat veranderde toen leden van hun studentenvereniging besloten mee te doen met de Ringvaart. “Verschillende teams hadden zich ingeschreven en we besloten ook mee te doen. We wilden met onze actie graag geld ophalen voor een goed doel, toen kwamen we uit bij ZOA.”

Kort daarvoor was de oorlog in Oekraïne uitgebroken. “We zagen de beelden op televisie, maar we waren machteloos. Het voelde alsof we niet veel konden doen.” Toen ze hoorden dat ZOA noodhulp had opgestart in Oekraïne was de link snel gelegd. “We wilden graag geld ophalen voor een christelijke organisatie en omdat ZOA daar hulp verleende sloot het mooi aan bij onze actie.”

“We zagen de beelden op televisie, maar we waren machteloos. Het voelde alsof we niet veel konden doen.”

Veel ervaring met roeien hadden de studenten op dat moment niet. “Het was voor ons de eerste keer dat we in een roeiboot stapten. Gelukkig kun je als Ringvaartlid een aantal maanden meetrainen bij de plaatselijke roeivereniging. Dus zo zijn we vanaf maart begonnen met twee trainingen per week om onze roeitechnieken te verbeteren.”

Naastenliefde uitdragen

Twee keer in de week het water op, actief zijn bij de studentenvereniging en ondertussen een studie volgen. Het zijn drukke maanden, maar dat hebben de roeisters er graag voor over. “We zijn heel gedreven. Het is best een investering qua tijd en energie, maar het geeft veel voldoening. Door al het trainen zijn we superfit geworden en we merken echt vooruitgang met het roeien.”

Een andere belangrijke drijfveer is het christelijk geloof. “We vinden het belangrijk om met daden ons geloof uit te dragen. Het is een mooie sportieve uitdaging maar ook een kans om naastenliefde te laten zien.” Die gedachte leeft ook binnen de studentenvereniging. Want naast team B(v)ootje roeien er nog vijf andere boten van NSR mee met de Ringvaart, allemaal voor een goed doel.

“We vinden het belangrijk om met daden ons geloof uit te dragen. Het is een mooie sportieve uitdaging maar ook een kans om naastenliefde te laten zien.”

Hoewel de roeisters alle vijf lid zijn bij dezelfde studentenvereniging, kenden ze elkaar begin dit jaar nog niet zo goed. Ze zijn aangesloten bij drie verschillende disputen. “Het leuke van deze actie is dat je elkaar door de maanden heen steeds beter leert kennen. Er is een stuurvrouw en de andere vier roeien, maar je moet het echt samen doen. We zitten vol energie en moedigen elkaar aan.”

‘Normaal waren we echt niet gaan roeien’

Ondanks dat ze pas twee maanden aan het roeien zijn, zijn de dames niet bang dat ze de finish niet halen. “We stonden er eigenlijk heel nuchter in: we gaan gewoon meedoen en zien wel of het lukt. We vonden het ook gewoon heel leuk om iets nieuws te leren. Normaal waren we waarschijnlijk echt niet gaan roeien, maar nu kunnen we dat opeens. Dat doel hebben we al behaald. En de competitie tussen de verschillende boten van NSR motiveert ons ook. Wie gaat als snelste de finish halen?”

Met meer dan 85 donateurs is de teller van team B(v)ootje inmiddels al over de € 2.500. Het vinden van sponsors ging vlot. De familie-apps waren als eerste aan de beurt en binnen de vereniging werd de actie snel verspreid. In totaal wil het team € 4.000,- ophalen voor noodhulp.

Gouden tip

Hun gouden tip voor andere sporters? “Zorg dat je het plezier erin houdt! Tijdens de training nemen we een boxje met muziek mee in de boot en zingen we samen. We trainen heel serieus, maar zorgen er ook voor dat we het grappig en leuk houden met elkaar.”

Wil je team B(v)ootje steunen of zelf een actie starten? Kijk dan op www.raceforrefugees.com. Meedoen kan door een eigen sportieve uitdaging te kiezen of door in te schrijven voor een van de events.