Wielrenster Anna van der Breggen in actie

22 juli 2022 12:25

Als het even kan, staat wielrenster Anna van der Breggen op 24 september aan de start van ZOA's MudRace for Refugees. “Het lijkt me erg leuk om te doen”, zegt ze. “Sporten voor jezelf en tegelijk aandacht vragen voor iets dat buiten jezelf ligt. Dat is toch een prachtige combinatie?”

'Door te sporten kun je echt wat bijdragen'

Tien jaar lang stond ze aan de wereldtop als professioneel wielrenster. Nu geeft Anna van der Breggen (32) haar kennis door aan anderen, als ploegleider bij SD Worx Cycling Team. Als het even kan, doet ze op 24 september mee aan ZOA’s MudRace for Refugees. “Met zo’n sportactiviteit kun je echt wat bijdragen.”

Er zijn maar weinig topsporters die aan sportevenementen voor een goed doel meedoen, vertelt Anna van der Breggen uit Meppel. Als wielrenster aan de wereldtop kwam zij daar de afgelopen tien jaar ook niet aan toe. “Hardlopen paste eigenlijk nooit in mijn strakke trainingsschema”, vertelt ze. “Maar nu maakt het niet zoveel meer uit als ik een beetje spierpijn heb na het hardlopen.”

Eind vorig jaar beëindigde Anna haar profcarrière en begon ze aan een nieuw avontuur als ploegleider bij SD Worx Cycling Team. In die rol begeleidt ze nu dertien andere veelbelovende wielertalenten, onder meer tijdens de Tour de France Femmes die volgende week gereden wordt.

Maak een actiepagina aan

Prachtige combinatie

Hardlopen doet ze tegenwoordig graag, voor ontspanning en beweging. “Ik heb er echt lol in”, vertelt ze. Als het even kan doet ze dan ook graag mee aan de MudMasters Obstacle Run op 24 september in Biddinghuizen: een hardloopwedstrijd waarbij deelnemers 6, 12, 16, 21 of 42 kilometer hardlopen met uitdagende hindernissen.

De run is één van de sportevenementen waar deelnemers aan mee kunnen doen in het kader van ZOA’s Race for Refugees. “Dit soort evenementen zijn echt ontzettend leuk om samen met familie of vrienden te beleven. Ik hoop dat het in mijn planning past om mee te doen. Zestien kilometer vind ik een mooie afstand.”

Dat ze dit voor ZOA zou doen, staat wat haar betreft buiten kijf. De combinatie van een sportevenement met sponsoring voor een goed doel spreekt haar erg aan. “Sporten en tegelijk aandacht vragen voor iets dat buiten jezelf ligt, vind ik een prachtige combinatie. Voor ZOA wil ik me zeker inzetten. Het is een betrouwbare gevestigde organisatie.”

Dubbeltje per rondje

Anna kent ZOA al vanuit haar jeugd in Hasselt. “Ik kan me herinneren dat ik ooit op school meedeed aan een sponsorloop voor ZOA. Een dubbeltje per rondje, zoiets. En in de kerk heb ik ook wel eens iemand over ZOA horen vertellen. Ik weet niet beter dan dat ZOA zich inzet voor vluchtelingen. En dat spreekt me aan.”

Zich inzetten voor mensen in nood doet Anna niet per se omdat ze christen is, legt ze uit. “Eigenlijk zou het niet uit moeten maken of je nu christen bent of niet. Ik vind het belangrijk dat je compassie hebt met anderen. Als je bedenkt dat er mensen zijn zonder huis, die op de vlucht zijn voor geweld, dan kun je je daar toch niet voor afsluiten?”

Door de oorlog in Oekraïne is het leed van vluchtelingen dichterbij gekomen, merkt ze. “Ik ken een aantal sporters uit Oekraïne. Hun verhalen maken het wel concreet. De oorlog daar raakt ons ook allemaal, met gas, olie en spullen in de supermarkt. Het feit dat mensen op de vlucht zijn en geen huis hebben, is nu echt geen ver-van-mijn-bed-show meer.”

Gouden tip

ZOA hoopt op een groot aantal deelnemers aan de MudMasters Obstacle Run, evenals de Markertoer op 1 oktober en daarnaast alle individuele sportieve uitdagingen die mensen in het hele land aangaan in het kader van de Race for Refugees. Of het nu daadwerkelijk lukt om mee te doen of niet, Anna gaat zeker trainen voor de MudRace, zegt ze lachend. “Ik moet natuurlijk wel fit aan de start staan.”

Haar gouden tip voor andere deelnemers? “Doe wat bij je past. Niet ineens extreme dingen. En doe ook iets waarbij je steun krijgt van je omgeving. Die heb je nodig om succesvol te zijn.”

Beeld: Tornanty Cycling Photography

Doe mee met de MudRace