Op de fiets voor klimaatvluchtelingen

10 augustus 2022 15:38

Klimaatverandering raakte haar niet zo persoonlijk. Tot ze het laatste ZOA Magazine las. “Een spoortje van medeschuldigheid” kwam haar hart binnen. En dus stapte Ria van Stappen op de fiets om geld te op halen voor klimaatvluchtelingen.

'Ik kan de wereld niet redden. Fietsen kan ik wel.'

“Met mijn verstand wist ik allang dat het niet goed gaat met het klimaat”, vertelt Ria van Stappen (58) uit het Zuid-Hollandse Rozenburg. “Maar toen ik laatst het krantje van ZOA las, kwam het binnen in mijn hart. Een spoortje van medeschuldigheid, zeg maar. En daar moest ik wat mee.”

Ria en haar man zijn al jaren van het gas af en rijden een elektrische auto. Hun huis is voorzien van zonnepanelen. Ze fietst altijd naar haar werk op een medisch kinderdagverblijf. “Ik was me er echt wel bewust van dat het niet best is met het klimaat”, vertelt ze. “Daarom proberen we allang klimaatneutraal te leven.”

Start je eigen actie

Toch raakten de gevolgen van klimaatverandering haar niet persoonlijk. “We kunnen sproeien wat we willen en nog genoeg water overhouden om te koken”, vertelt ze. “De wc spoelen we door met schoon drinkwater. In de zomer gaan we er lekker op uit en komen terug in ons geïsoleerde huis met airco. Wij hebben hier helemaal geen last van klimaatverandering.”

Toen ze in juni het laatste ZOA Magazine over klimaatvluchtelingen las, veranderde er iets bij Ria. “Het kwam zo bij me binnen. Ik dacht: wij, hier in Europa, zitten lekker te bedenken waar we naartoe gaan met vakantie. Gaan we met de auto of het vliegtuig? En dat terwijl mensen op andere plekken in de wereld weg moéten omdat hun plantjes verpieteren en hun vee dood gaat.”

Geen klimaatfanaat

Zo’n dertig jaar lang organiseerde Ria de huis-aan-huis collecte van ZOA in haar woonplaats Rozenburg. Daar was ze een paar jaar geleden mee gestopt. “Maar ZOA was niet uit mijn hart”, vertelt ze. “Met de jeugd van de kerk hadden we weleens een de Walk for Water voor ZOA gedaan.”

Na het lezen van het ZOA Magazine besloot ze meteen in actie te komen. “Ik ben geen klimaatfanaat hoor”, zegt ze lachend. “Ik heb niet de illusie dat ik in mijn eentje de wereld kan veranderen. Maar fietsen kan ik wel!”

Ze meldde zich aan voor de Race for Refugees. Deze actie omvat verschillende sportieve uitdagingen, zoals de Halve Marathon, MudMasters Obstacle Run of Le Champion Markertoer. “Een Mudrace? Nou dank je de koekoek! Dat is niks voor mij. Ik dacht: ik ga zelf fietsen en smeer het uit over een paar maanden. Dan heb ik mooi de tijd om mensen uit de kerk en ondernemers in ons dorp persoonlijk te benaderen voor sponsoring.”

2022 kilometer

Ria wil voor 31 oktober 2022 kilometer fietsen en daarmee minstens 2022 euro ophalen. “Die kilometers ga ik wel halen”, zegt ze. “Mijn man en ik gaan in de zomer van München naar Venetië fietsen. Daarmee kom ik al een heel eind.”

Ook een actie starten? Maak hier je eigen actiepagina aan.