Wandel mee voor Venezolaanse vluchtelingen

10 mei 2022 13:21

Lopen. Dag in, dag uit, in de hoop op een betere toekomst. Miljoenen Venezolanen hebben het inmiddels gedaan. En nog elke dag beginnen nieuwe vluchtelingen uit wanhoop aan een wandeltocht van minstens zeshonderd kilometer. 

Honderden kilometers leggen ze af – te voet. Het Spaanse woord caminantes, wandelaars, is de laatste jaren bijna synoniem geworden voor de vluchtelingen uit Venezuela. Inmiddels zijn 6 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht. ZOA is er voor hen, net over de grens in Colombia. En jij kunt er ook voor hen zijn - wandel mee met de Race for Refugees en haal geld op om de caminantes te helpen.

Ja, ik wandel mee!

De meeste vluchtelingen lopen minstens zeshonderd kilometer, van de Venezolaanse grens naar Colombia’s hoofdstad Bogotá. Ruim 1,8 miljoen caminantes hebben in Colombia toevlucht gezocht. Andere vluchtelingen trekken verder naar landen als Ecuador, Peru, Chili en Argentinië – een onzekere toekomst tegemoet.

“We hadden niet meer dan een maaltijd per dag, maar elke dag werd dat minder, en minder, en minder”, vertelt Laerenna, een van de miljoenen caminantes. “Daarom zijn we gevlucht.”

Venezolanen zijn wanhopig: zij hebben geen werk, geen eten, soms zelfs geen water. Medische hulp is niet te betalen – als het er al is. In delen van het land valt regelmatig de stroom uit. Het is steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften te komen, zoals voedsel, water en medicijnen.

Van rijk naar arm

Voor veel Venezolanen is het ook niet te bevatten wat er allemaal gebeurt. In pakweg tien jaar is hun land compleet veranderd. Ooit was Venezuela een van de rijkste landen van Zuid-Amerika met flinke oliereserves. Maar de economie zit sinds 2015, twee jaar na de dood van de links-nationalistische leider Hugo Chávez, in een spiraal naar beneden.

De olie-industrie is verwaarloosd, er is veel corruptie en de VS hanteren strenge sancties. De inflatie is enorm: een geldbiljet is vrijwel niets meer waard. De tekorten aan vrijwel alles hebben geleid tot protesten, plunderingen en overvallen. Geweld, ontvoeringen en criminaliteit zijn aan de orde van de dag. Vluchten – met je gezin – is vaak de enige optie die nog overblijft.

Dat hebben inmiddels 6 miljoen Venezolanen dan ook gedaan. En nog elke dag groeit hun aantal. Het is intussen de op één na grootste vluchtelingencrisis ter wereld geworden – na Syrië. Ruim 5 van de 6 miljoen vluchtelingen trekt naar andere landen in Latijns-Amerika of het Caraïbisch gebied. De meesten van hen komen eerst in Colombia terecht. En daar is ZOA, om hen hulp te bieden.

ZOA helpt

Venezolanen op de vlucht leggen vaak gevaarlijke, illegale routes af, meestal richting Colombia. Mannen, vrouwen, kinderen trotseren met gevaar voor eigen leven soms een kolkende rivier om aan de overkant een maaltijd te krijgen, medicijnen of een medisch consult.

ZOA helpt vluchtelingen in het noorden van Colombia, in de stad en het district Arauca, met elektronische vouchers. Daarmee kunnen vluchtelingen onderweg eten of andere basisbehoeften kopen. Of een buskaartje, zodat ze hun wandeltocht naar Bogotá met ruim vierhonderd kilometer kunnen inkorten. 

Eten te koop in Colombia

Vluchtelingenkampen zijn er niet in Colombia. Maar ZOA steunt ook vluchtelingen die op informele plekken tijdelijk bij elkaar wonen. In La Guajira, Atlántico and Arauca voorzien we in schoon drinkwater en hygiënische voorzieningen. Bijvoorbeeld een watertank en toiletten voor honderden gezinnen. 

“We zijn zo dankbaar hiervoor”, vertelt Karina, een van de vluchtelingen. “Mijn kinderen en ik hoeven nu niet meer naar het bos om onze behoefte te doen, waar we het gevaar lopen om aangerand of verkracht te worden. De toiletten van ZOA zijn hygiënischer en veiliger.”

Samen kunnen we er zijn voor de Venezolaanse vluchtelingen in Colombia. Wandel mee tijdens de Race for Refugees en steun de caminantes. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Help je mee zodat de gevluchte Venezolanen schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen hebben?

Kom in actie