Join the Race for Refugees!

Would you like to exercise more often? Would you like to mean more to others? Or looking for an activity for your family, friends or colleagues? 

 

Millions of people around the world have lost everything because of war or disaster. With the Race for Refugees we raise money to help them. We virtually race all overthe world,  though all the countries where ZOA works. A journey of over 70,000 kilometers. Will you sport a stage with us?

 

We challenge you to participate!

 

Swimming, cycling, running, mountain biking, hiking... everything is possible. Pick your own challenge, join us and find a sponsor. Or support this action with a donation. 

Read more Read less
Together, we've covered 133.258 km

Still to go:


View all

Saw Kwar Lay in Myanmar: "Ik moest uren lopen voor wat water"

07-07-2021 | 13:50 Hour
“Om water te halen moest ik minstens anderhalf uur lopen naar een waterput buiten het dorp”, vertelt Saw Kwar Lay (10) in Myanmar. Hij had nog ‘geluk’: schoon drinkwater is een luxe in Myanmar en veel inwoners zijn er verstoken van! Voor Myanmar is er momenteel veel aandacht in de media voor de coup en de protesten daartegen. Maar andere crises in Myanmar blijven onderbelicht. De noden die ons team in Myanmar aantreft zijn hartverscheurend. Er is een groot tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Sommige mensen drinken uit modderpoelen of riviertjes. Anderen lopen ziektes op doordat er bijvoorbeeld geen latrines zijn of simpelweg geen zeep. Tachtig procent van de sterfgevallen van kinderen wordt veroorzaakt door slechte kwaliteit drinkwater en een gebrek aan sanitaire voorzieningen. Inmiddels heeft ZOA in het dorp Saw Tae Der waar Saw Kwar Lay woont, een waterpomp gerealiseerd. “Nu kan ik vaker met mijn vriend voetballen”, lacht Saw Kwar Lay. Saw Kwar Lay tapt water. Gedwongen werkZijn vader Saw Tar Kwar, valt hem bij: “Ik ben zo blij mijn zoon te zien, Kwar Lay speelt vrolijk met zijn vrienden.” Hij verhaalt hoe het momenteel rustig is in het dorp, maar zijn gezin en andere dorpsbewoners hebben veel geleden. “Mijn oudste zoon en ik waren door het Birmese leger ingelijfd om benodigdheden voor soldaten te dragen. Niet alleen jonge mensen maar ook vrouwen en oudere mannen waren gedwongen voor de Birmese troepen te werken. De pastoor van het dorp had zelfs de opdracht gekregen om een ​​roulatiesysteem voor dwangarbeid op te zetten.” Hij vervolgt treurig: “Mijn oudste zoon verloor een van zijn benen vanwege een landmijn en werd invalide. Daarom lieten soldaten ons vrij en mochten we terug naar ons dorp. Maar daar waren we alles kwijtgeraakt. Het hele dorp was gevlucht naar een veiliger plek. Gelukkig zijn we nu weer terug.” Onderkomen voor de waterinstallatie in het dorp. ZOA is erIn de staat Rakhine werkt ZOA met ongeveer 20.000 ontheemden, die op ongeveer 50 verschillende locaties wonen. Wij helpen met voeding, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen als latrines en badhuizen. Wanneer het veilig is om terug te gaan, ondersteunt ZOA deze mensen om hun leven in hun dorpen weer op te bouwen. Tientallen deelnemers van de Race for Refugees halen samen geld op, om onder andere kinderen zoals Saw Kwar Lay te helpen. En jij kan ook meehelpen, door een van de deelnemers te sponsoren of zelf mee te doen.