Normal ee00b1d3c8ff298afa8c68b4a7c6e3b37de29715

“Met sociotherapie leggen we een belangrijk fundament voor duurzame wederopbouw”

18 February 2021 12:25

Je land ligt in puin, je bent weggevlucht en je komt terug. Dan blijkt dat je huis en grond in bezit zijn genomen door een ander. Wat doe je? Of je groep strijdt al jaren met een andere groep en als het stof is neergedaald, moet je samen verder. Hoe leer je vertrouwen? ZOA helpt met sociotherapie. “Dat geeft mensen moed om hun leven weer op te pakken!”

ZOA helpt van noodhulp naar wederopbouw met bijvoorbeeld schoon drinkwater, onderwijs en landbouw. Maar met alleen ‘materiële’ hulp ben je er niet, zegt Corita Corbijn, specialist vredesopbouw bij ZOA. “Als de betrokkenen in een regio niet willen samenwerken, en geen vertrouwen hebben in elkaar en de toekomst, dan zijn sommige investeringen voor niks geweest. Want dan kan er zomaar weer een conflict uitbreken.” Sociotherapie vindt plaats in landen als Congo en Liberia, die een verleden kennen van oorlog en conflicten. “Met sociotherapie leggen we een belangrijk fundament voor duurzame wederopbouw.”

Diep wantrouwen
Wie geweld en oorlog heeft meegemaakt, heeft vaak last van onverwerkte emoties en boosheid. Dat kan ontaarden in alcoholverslaving, huiselijk geweld en andere agressie. Ook is men gewend om bijvoorbeeld sneller het mes te hanteren dan iets uit te praten. “Met onze sociotherapie, een speciale gespreksmethode, leren mensen om te gaan met conflicten én emoties”, zegt Corita. Deze sessies duren vijftien weken. Hiervoor werkt ZOA samen met lokale organisaties en vrijwilligers.

Sociotherapie in Congo Kalungu 2019 - foto Jaco KlamerSociotherapie in Congo Kalungu 2019 - foto Jaco Klamer

Het doel van de sociotherapie is het opbouwen van zelfvertrouwen, begrip en verbondenheid binnen een groep of tussen groepen onderling. Zoals tussen verschillende etnische groeperingen of in families. De deelnemers doen mee aan groepsgesprekken en rollenspellen. Allerlei onderwerpen komen aan bod, bijvoorbeeld: Hoe ga ik om met mijn buurman die ruzie wil? Corita: “Ik wil benadrukken dat we geen traumabehandelingen doen, want daartoe zijn we niet bevoegd. Maar het helpt al als mensen hun problemen kunnen delen in een groep.”

Bemoedigende resultaten
In Liberia en Congo wordt sociotherapie al toegepast. De resultaten zijn heel bemoedigend. Jérémie Shanvu uit Oost-Congo is leider van een jeugdgroep. Hij vertelt: “We zien een verandering in mentaliteit en gedrag onder de deelnemers, bij onszelf. We reageren niet meer primair vanuit onze emoties, maar denken eerst na, over onszelf en anderen. Het lukt ons om anderen niet meer als vijanden te zien en… we hebben zelfs vrienden onder onze voormalige vijanden!”

Corita: “Door sociotherapie maken passiviteit en wantrouwen plaats voor vertrouwen en samenwerking. Daar is moed voor nodig. Moed om jezelf opzij te zetten. Moed om niet altijd gelijk te willen hebben. Moed om het verleden te laten rusten en moed om een ander in de ogen te kijken. Want daar profiteer jij niet alleen zelf van, maar de hele gemeenschap. Dus alle hulde voor onze deelnemers, want zij durven het aan!”

Tientallen deelnemers halen samen geld op, om onder andere social therapie voor teruggekeerde vluchtelingen mogelijk te maken, door kilometers die zij racen te laten sponsoren. En jij kan ook meedoen! Kies je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee! Of steun deze actie met een gift.