"Het is geen sprint, maar een kwestie van volhouden"

05 March 2021 12:51

Wist je dat je ook als team kunt meedoen aan de Race for Refugees? Bijvoorbeeld als vriendengroep, bedrijf of kerk. Een van de Race for Refugees-teams is ‘Team MOVES’. Met ruim 3000 kilometer op de teller is dit team goed op dreef. We spreken twee teamleden en vragen wat hen motiveert.

Hoe kwam je erbij om mee te doen aan de Race for Refugees?
Arjen: “Een vriend vertelde mij over ZOA: waar de organisatie voor staat en wat ze doet. Ik wilde mijn steentje bijdragen. Met Race for Refugees is het meer dan alleen doneren: ik vind het mooi dat ik met het leveren van een sportieve prestatie ook aandacht kan vragen voor dit belangrijke werk: hulp aan vluchtelingen die alles moesten achterlaten.”

Gertjan: “Ik ben sportief en zet me graag in om anderen van het leven te laten genieten. Daarbij helpen alle kleine beetjes.”

Waarom is het mooi om onderdeel te zijn van een RfR-team?
Gertjan: “Door als team mee te doen, kun je elkaar motiveren en elkaar in de gaten houden. Ik merk dat ik sneller op de fiets stap als ik zie dat mijn teamgenoten dit ook hebben gedaan.”

Arjen: “Samen kom je verder dan alleenIk ben altijd een teamsporter geweest en samen sporten geeft mij de meeste energie.”

DSC00165

Arjen heeft al bijna tweeduizend kilometer op zolder gefietst.

Denk je dat je iets kunt doen aan het leed van vluchtelingen?
Gertjan: “Het is lastig om op zo’n grote afstand iets voor anderen te kunnen betekenen. Ik ben daarom blij dat organisaties zoals ZOA dit oppakken. Door ZOA te helpen, voelt het alsof ik ook een steentje kan bijdragen. We kunnen niet van vluchtelingen verwachten dat ze het alleen opknappen. We kunnen misschien niet iedereen helpen, maar we kunnen er wel naar streven.”

Arjen: “Jazeker, alle beetjes helpen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat mensen die alles moesten achterlaten, voorzien worden van basisbehoeften, zoals drinkwater, voedsel en een veilig onderkomen. Ik denk dat wij het in Nederland goed hebben. Ook als het hier minder goed met je gaat, is er een vangnet. Hoe fijn is het om als je hulp nodig hebt, dit ook te krijgen!”

We kunnen niet van vluchtelingen verwachten dat ze dit alleen kunnen"

DSC00185

Ook Gertjan fietste behoorlijke afstanden op zolder.

Heb je nog een tip of aanmoediging voor andere deelnemers van RfR?
Gertjan: “Keep up the good work! Weet waar je het voor doet!”

Arjen: “Voor iedereen die al bezig is: keep it up! Vertel waarom je meedoet aan vrienden, op je werk, aan familie en inspireer anderen. Zo kunnen we samen wat betekenen voor mensen die dit onwijs hard nodig hebben. Ben je nog niet begonnen? Gewoon starten! Draag je steentje bij. Het is geen sprintrace, maar een kwestie van volhouden. De start is het belangrijkste deel.”

Wereldwijd zijn miljoenen mensen alles kwijtgeraakt door een oorlog of ramp. Met de Race for Refugees racen wij virtueel de wereld over en halen we geld op om hen te helpen. Meld je nu aan als team en kom in actie voor vluchtelingen wereldwijd!