‘Goede hygiëne spaart geld uit, zodat je eten kan kopen’

18 March 2021 14:45

“Ik vind het fijn om vrouwen en kinderen voor te lichten over het belang van goede hygiëne, vooral in coronatijd. Het verbetert niet alleen ons dagelijks leven, maar het geld dat we uitsparen voor dokters, kunnen we aan voedsel uitgeven”, zegt Hauwa Hala Ibrahim enthousiast. Ze geeft voorlichting over hygiëne in het ontheemdenkamp Filin Ball, bij Old Maiduguri in Borno, Nigeria.

Een van die vrouwen is de 38-jarige Fanne (links op onderstaande foto), die dankzij deze voorlichting blij is dat ze ziektes kan voorkomen bij haar gezin. Ze is gevlucht voor geweld en terreur en heeft onderdak gevonden in het kamp Filin Ball. Ze is moeder van vijf kinderen. In het kamp is voorlichting over goede hygiëne essentieel. Ontlasting in de open ruimte kan leiden tot verspreiding van cholera, diarree of andere ziektes. Hauwa benadrukt keer op keer om de latrines te gebruiken, of de ontlasting te begraven. Vanzelfsprekend hoort handen wassen hierbij. ZOA verstrekt water en zeep.

Nigeria 1 002

Hauwa (rechts) vertelt aan Fanne over het belang van hygiene.

 

Tips en trucs
Hauwe geeft ook tips en vertelt bijvoorbeeld wat moeders kunnen doen als er geen geld is om ORS (tegen uitdroging) te kopen. Het recept luidt om 6 theelepels suikers, een halve theelepel zout met een liter water te mengen. Fanne: “Door deze informatie over hygiëne heb ik veel kennis gekregen over ziektes, hoe ik besmettingen kan vermijden en hoe ik mijn familie kan behoeden hiervoor. Ook heb ik genoeg zelfvertrouwen gekregen om met andere vrouwen te praten over wat ik tot nu toe heb geleerd.”

 

Tientallen deelnemers halen samen geld op, om onder andere hygiëne voorlichtingen mogelijk te maken, door kilometers die zij racen te laten sponsoren. En jij kan ook meedoen! Kies je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee! Of steun deze actie met een gift.