Normal ae37f43f8af5dd5949f56500247fae2886d624a0

“Het lukte me niet om genoeg water voor het hele gezin te krijgen..”

23 April 2021 11:00

Als je een tijdje terug schoon drinkwater wilde hebben in Kario, een vluchtelingenkamp in Sudan, was dat nog niet zo eenvoudig. Hussein Adam (20), geboren in Kario, liep vroeger drie uur naar een dorp in de buurt om water te halen voor zijn gezin. Hussein: “Maar het lukte me niet om genoeg water voor het hele gezin te krijgen..”. ZOA bracht hierin verandering!

Al sinds zijn kinderjaren was het een uitdaging om in het gebied aan veilig water te komen. Maar sinds enkele maanden is dit veel makkelijker geworden!

"Water is voor ons op elk moment van de dag toegankelijk”

In het afgelopen jaar is het waterstation, dat water levert aan zo’n 3.000 mensen uit het vluchtelingenkamp en 25.000 mensen uit de omgeving, gerenoveerd onder leiding van ZOA. Doordat de waterput nu op zonne-energie in plaats van een dynamo werkt, is de watervoorziening sterk verbeterd. “Water is voor ons op elk moment van de dag toegankelijk”, vertelt Hussein enthousiast.

Hussein zorgt voor water voor zijn vader, moeder en dertien zussen en broers. “Met mijn ezelskar kan ik één watervat per keer vervoeren, dus ik moet meer dan één keer per dag naar de waterput om voldoende water voor iedereen te hebben.” Hussein is dan ook ontzettend blij met de beschikbaarheid van water op deze plek.

SC0375

De gerenoveerde waterput voorziet ook dieren in het gebied van water. Dit is ontzettend belangrijk, want het hoeden van schapen is een van de belangrijkste bronnen van levensonderhoud. Ook zijn de conflicten die herhaaldelijk uitbraken tussen boeren en veehouders sterk verminderd nu er voldoende water is.

Tientallen deelnemers van de Race for Refugees halen samen geld op, om onder andere gezinnen als dat van Hussein te helpen met voorzieningen voor veilig water. En jij kan ook meedoen, door de kilometers die jij aflegt te laten sponsoren. Kies je eigen afstand en fiets, wandel, hardloop, step of zwem mee! Of steun deze actie met een gift.